Algemeen,  Clubnieuws

Sportclubs herhalen roep om uitbreiding sportcampus

De clubs die momenteel gebruik maken van de sportcampus in Sint-Gillis-Dendermonde herhalen hun noodkreet om werk te maken van de uitbreiding van het complex.  “Er is dringend nood aan extra velden, kleedkamers en parkeermogelijkheden”, klinkt het opnieuw.

In september vorig jaar trok voetbalclub Jong Sint-Gillis een eerste keer aan de alarmbel. De club werd drie jaar geleden opgericht en kende een explosieve groei. ‘We tellen op dit moment 250 jeugdspelers’, klinkt het bij Bart Van Belle, woordvoerder van de club.

Het is elke week opnieuw een huzarenstukje om die spelers te kunnen laten trainen en wedstrijden op de beschikbare terreinen. We delen de terreinen immers met de 400 leden van de Dendermondse Rugbyclub, 120 hockeyspelers, een frisbeeclub en 300 atleten van AC Denderland. ‘Al die clubs moeten leden weigeren omdat er gewoon te weinig plaats is op het sportcomplex’, klinkt het.

De nieuwe Hockeyclub Dmon Hockey moest dit jaar bijna 50 leden weigeren omdat er gewoon geen ruimte meer is op de terreinen om extra trainingen te organiseren. ‘Dat is uiteraard heel erg jammer’, klinkt het bij Pierre Samyn, verantwoordelijke van de club. De hockeysport kent door de goeie prestaties van onze nationale ploegen net een enorme groei in populariteit, maar wij moeten dus heel wat jongens en meisjes teleurstellen.’

‘We hebben dit seizoen al enkele keren een thuiswedstrijd op verplaatsing moeten spelen omdat er geen ruimte was op het kunstgrasterrein’, aldus nog Samyn. ‘Het kan toch niet dat we als Dendermondse club moeten uitwijken naar velden in de buurgemeenten?’

Een zelfde geluid klinkt bij AC Denderland, recent nog uitgeroepen tot de coolste sportclub van Oost-Vlaanderen. ‘Ook wij hebben een  ledenstop ingebouwd omdat het bijzonder moeilijk is om extra trainers te vinden door de schabouwelijke toestand van de atletiekpiste. Zodra het enkele dagen regent, is de piste vrijwel onbruikbaar. ‘

Nieuwe woonwijken

‘De nood aan extra velden, kleedkamers en parkeermogelijkheid is bijzonder hoog. Er worden de komende jaren in Sint-Gillis verschillende wijken bijgebouwd. De kinderen van de jonge gezinnen die daar op zullen afkomen moeten uiteraard ook aan sport kunnen doen’, klinkt het nog.

Volgens de sportclubs heeft Dendermonde alles om uit te groeien tot een heuse sportstad. ‘Het is alleen een kwestie van keuzes maken natuurlijk. Eén van onze teams speelde dit weekend in  Denderleeuw.  De club daar beschikte daar over drie kunstgrasterreinen, aangelegd door de gemeente, die met 20.000 inwoners minder dan de helft zo groot is als Dendermonde. Ook vergelijkbare steden als Lokeren beschikken over meer kunstgrasterreinen dan Dendermonde. Dat stemt toch tot nadenken? Dendermonde hinkt mijlenvel achterop.’

Voorzichtig optimisme

De plannen voor een uitbreiding van het sportcomplex liggen al twee legislaturen op tafel, maar bleven tot dusver dode letter.  De clubs hopen dat de uitbreiding van het sportcentrum een belangrijke plaats krijgt in de meerjarenplanning van de nieuwe bewindsploeg.

‘We horen van veel politici binnen en buiten de meerderheid dat ze de verzuchtingen van de clubs delen. Alleen is het nu aan het schepencollege om knopen door te haken en te tonen dat het de stad echt menens is met het sportbeleid. Al vrezen we dat er opnieuw veel geld zal gaan naar projecten die niets te maken hebben met sport.’

De clubs zijn wel bijzonder positief over de samenwerking met de nieuwe schepen van Sport Nele Cleemput (CD&V). ‘De schepen deelt onze bekommernissen en is bijzonder gedreven om het sportbeleid in Dendermonde een nieuwe boost te geven. Het is ons alleen niet helemaal duidelijk of de andere schepenen op dezelfde lijn zitten.’

Lees het artikel in Het Laatste Nieuws

Lees het artikel in Het Nieuwsblad