PERSBERICHT. Geef ons ruimte om te sporten

Samen met Hockey Dendermonde, BBC Grembergen en Dendermondse Ultimate Club – DUC lanceerden we deze week de actie ‘Geef ons ruimte om te sporten’. Lees hieronder ons persbericht.

D-MON Hockey, frisbeeclub Dendermonde Ultimate Club en voetbalclub SC Jong Sint-Gillis delen het kunstgrasveld aan de sporthal van Sint-Gillis. Samen tellen zij meer dan 500 leden. De capaciteit van het terrein is meer dan verzadigd, waardoor het nu al onmogelijk is om nieuwe leden in te schrijven voor het komend schooljaar. Ook basketbalclub Onderons Grembergen (180 sportende leden) kampt met een ledenstop. Om op korte termijn zuurstof te geven aan de clubs, is nu actie nodig.

In het ambitieuze sportplan van Stad Dendermonde krijgen verschillende sportclubs de kans om te investeren in een eigen terrein op de nieuwe sportsite aan de Hauweg in Sint-Gillis. Ook in Grembergen heeft de stad mooie plannen met een herinrichting van de sportinfrastructuur en de bouw van een nieuwe sporthal.

Het is duidelijk dat de realisatie van het project in Sint-Gillis nog enkele jaren op zich zal laten wachten door verschillende lopende procedures. De tijd dringt echter, want heel wat jongeren kunnen er inmiddels niet meer aansluiten bij de sportclub van hun keuze. Om de druk op korte termijn van de ketel te halen in Sint-Gillis, heeft D-MON Hockey het initiatief genomen om te investeren in een eigen waterkunstgrasveld aan de Oud Kerkhofstraat in Grembergen.

‘Onze clubs kampen nu al met wachtlijsten voor het schooljaar 2021-2022. Niet alleen de allerjongsten schuiven aan, ook (jong)volwassenen die ernaar uitkijken om samen met hun vrienden een sportieve uitdaging aan te gaan of ouders die wat basics willen aanleren om met hun kinderen te kunnen spelen. We hebben dringend nood aan zuurstof en willen alle sporters de kans geven. Het sportplan van stad Dendermonde kwam dan ook als geroepen. De voorbije maanden hebben we samen met vele vrijwilligers van onze club de nodige voorbereidingen getroffen om vanaf september 2022 op ons nieuwe terrein in Grembergen te kunnen starten. Voor een aantal cruciale mijlpalen dienen strakke deadlines gehandhaafd te worden, vandaar onze oproep naar stad Dendermonde’, vertelt Pierre Samyn van D-Mon Hockey.

De verhuizing van D-MON Hockey, dat de handen in elkaar slaat met Dendermonde Ultimate Club, creëert ruimte voor voetbalclub SC Jong-Sint Gillis op het kunstgrasveld van Sint-Gillis.

‘Het capaciteitstekort aan de sporthal in Sint-Gillis-Dendermonde is al enkele jaren nijpend. Samen met de hockeyclub is onze club wellicht de snelst groeiende van de stad. Omdat onze clubs blijven uitbreiden wordt de puzzel om iedereen te laten trainen en wedstrijden te spelen echter steeds complexer. Een oplossing vinden was een noodzaak. We waren dan ook bijzonder tevreden toen de stad op de proppen kwam met de plannen voor een hockeyterrein en een nieuwe sporthal in Grembergen’, zegt Bart Van Belle van Jong Sint-Gillis.

‘De verhuis van de hockeyclub tegen de start van het seizoen 2022-23 zou onze club de broodnodige ademruimte geven om opnieuw volop te groeien. We hopen dat stad Dendermonde alles in het werk stelt om deze timing te respecteren in het belang van de honderden kinderen die het verdienen om hun favoriete sport in de beste omstandigheden te beoefenen.’

Ook basketbalclub Onderons Grembergen kijkt reikhalzend uit naar de bouw van de nieuwe sporthal in Grembergen, om opnieuw nieuwe spelers te kunnen ontvangen en een einde te maken aan de ledenstop in bepaalde jeugdploegen. Op vijf jaar tijd ging de club van zes naar tien jeugdploegen. Samen met twee ploegen multimove/balschool, twee seniorenploegen en één masters team is het een heuse puzzel om elk seizoen de trainingen en matchen in te plannen in de huidige beschikbare sportinfrastructuur. Momenteel verdeelt de club hierdoor de activiteiten zelfs op twee locaties: sporthal Scheldedreef en de gemeenteschool in Rootjensweg.

‘We zijn zeer verheugd met het concrete sportplan van Stad Dendermonde. Eindelijk kunnen we comfortabel en veilig basketbal aanbieden. Onze sporters weten dat op heden de uitloopzones,
terreingrootte, ondergrond en doelstellen niet meer van deze tijd zijn. Ook bestond hierdoor in het verleden al discussie met Basketvlaanderen rond de goedkeuring van de terreinen. De goede
vooruitzichten stemmen ons dus zeker hoopvol!’, klinkt het bij de basketbalclub.

Bij Jong Sint-Gillis hoopt men dat de stad ook het dossier rond de uitbreiding van de sportsite aan de Van Langenhovestraat hoog op de agenda houdt. De nood aan extra sportvelden in de grootste deelgemeente van Dendermonde is bijzonder groot. De komende jaren komen er in Sint-Gillis honderden woningen bij. De jonge gezinnen die daar komen wonen, zien hun kinderen uiteraard ook het liefste dichtbij huis sporten. We hebben er alle vertrouwen in dat het stadsbestuur zich bewust is van het belang van de aanleg van extra sportvelden en dat dit dossier, net als het dossier rond de sportinfrastructuur in Grembergen, de prioriteit krijgt die het verdient’, aldus de voetbalclub.

De clubs vragen Stad Dendermonde om de strakke deadlines in het dossier rond de nieuwe sportinfrastructuur te respecteren, zodat de timing niet in het gedrag komt. Nog korte tijd temperen in nieuwe inschrijvingen en maximaal creatief zijn in hoe en waar training geven, is haalbaar. Nog langer wordt moeilijk, lees onmogelijk. ‘Het is onze ambitie zoveel mogelijk (jonge) spelers aan het sporten te krijgen. We geloven in de kracht van samen bewegen, in teamverband leren werken en gezond leven. We zijn ervan overtuigd dat ook Stad Dendermonde het belang hiervan inziet en mee alle deadlines bewaakt’, klinkt het bij de clubs. ‘Alsjeblieft, kies voor de toekomst en geef onze kinderen ruimte om te sporten’, klinkt het.