Algemeen,  Clubnieuws

Douchen na wedstrijd of training

Vanuit de club vinden het belangrijk om onze spelers reeds op jonge leeftijd een goede sporthygiëne aan te leren. Douchen na de training of wedstrijd hoort daar uiteraard bij.

We merken steeds vaker dat spelers niet douchen na een training of een wedstrijd. Het lijkt misschien gemakkelijk en beter om uw kind meteen na een training of wedstrijd naar huis te laten fietsen om daar te douchen of om uw kind direct in de auto mee naar huis te nemen.  Er zijn echter verschillende goede redenen om meteen na de training of wedstrijd te douchen.

  1. Het is niet gezond voor een kind om bezweet op een fiets te stappen en sterk af te koelen. Zeker in de koudere maanden verhoogt dit de kans op griep en verkoudheid.
  2. Ook is het belangrijk om te weten dat juist het oude zweet zorgt voor mogelijke infecties en dat het bovendien stinkt.
  3. Het is beter voor je spieren als je na het voetballen gaat douchen. Met een warme douche voorkom je, dat je spieren te snel afkoelen en dat daardoor, de doorbloeding ervan minder wordt. Die doorbloeding is erg belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat de afval producten in het lichaam snel worden weggevoerd uit de spieren. Bovendien kun je hiermee blessures voorkomen.
  4. Na het sporten is je lichaam warm geworden. Deze warmte moet je weer kwijt. Dit gebeurt vooral via de huid (transpireren). Als je een warme douche neemt, blijven de haarvaten in de huid langer open staan voor vocht afvoer. Een goed functionerende huid is belangrijk voor de sporter, omdat de huid een belangrijke plaats inneemt in de warmte regulatie mechanisme. Een slechte warmte regulatie is nadelig voor de prestatie. Kortom redenen genoeg om uw kind wel te laten douchen na een wedstrijd of training.

Naast bovenstaande redenen is er echter nog een belangrijke reden om op de club te douchen en dat is het ‘kleedkamergevoel’. Een team ontstaat niet alleen op het trainingsveld maar juist in de kleedkamer. Na de training of wedstrijd kunnen de spelers in de kleedkamer samen de match of training bespreken en het ook over andere zaken hebben. De grapjes die vaak in de kleedkamer gemaakt worden zorgen voor samenhorigheid en teamspirit en dat weerspiegelt zich later ook op het veld.