Algemeen,  Clubnieuws

Maak je zichtbaar tijdens de donkere maanden!

Tijdens de donkere maanden van het jaar, willen we graag de verkeersveiligheid van onze leden onder de aandacht brengen. We vinden het super wanneer onze leden te voet of met de fiets naar de club komen, maar we vragen ook, zowel aan leden als aan ouders, om er mee op toe te zien dat ze zichtbaar zijn.

De voorbije dagen zagen we na de training verschillende spelers in het donker huiswaarts fietsen zonder verlichting. Voor een autobestuurder zijn niet of slecht verlichte (brom)fietsers vaak niet of nauwelijks te zien, met alle gevolgen van dien. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een ongeval fors kleiner is, als de verlichting van een fiets in orde is.

Daarom lanceren we een oproep naar alle ouders en spelers om er voor te zorgen dat de fietsverlichting in orde is en te zorgen dat jullie fiets ook in het donker goed zichtbaar is, door bijvoorbeeld reflecterend materiaal te dragen of aan de fiets te bevestigen. Fluohesjes met reflecterende stroken zorgen ervoor dat kinderen in het donker tot 150 meter ver zichtbaar zijn. 

Excuses om zonder licht te fietsen zijn er niet. Om zichtbaar als fietser te zijn is er keuze genoeg: LED-verlichting en andere technologie zorgen voor een explosie in het aanbod. Je mag verlichting bevestigen op je kleding, je rugzak of andere bagage. Ze mag knipperen of permanent branden. Fietslampen die bijna verblinden, moet je wel naar beneden richten.

Een fietshelm maakt wel degelijk een verschil bij een val. Het vermindert het risico op een ernstig hoofdletsel bij een ongeval met meer dan 50 procent.