Algemeen,  Paasstage

UGent test bal voor linksvoetigen tijdens Paasstage

Enkele studenten van de Universiteit Gent zullen tijdens onze Paasstage enkele tests komen uitvoeren met een revolutionaire nieuwe bal voor linksvoetigen.

‘Uit recent onderzoek is gebleken dat de huidige generatie ballen ondanks alle technische mogelijkheden nog altijd niet zorgen voor een optimaal balgevoel bij linksvoetigen’, vertelt Steven De Visscher. ‘In het kader van onze opleiding sportwetenschappen hebben wij onderzocht hoe we een voetbal kunnen optimaliseren voor linksvoetigen.’

‘Uit ons onderzoek is gebleken dat linksvoetigen de bal beter aanvoelen als de rechterzijde van de bal een iets minder ronde vorm krijgt. De voorbije maanden hebben we een aantal prototypes van een ‘linkse voetbal’ laten ontwikkelen en die willen we volgende week uitvoerig komen testen in Sint-Gillis-Dendermonde’, aldus De Visscher.

Of de linksvoetige bal ooit effectief gehomologeerd zal worden door de FIFA valt op dit moment nog af te wachten. Volgens de wetenschappers kan de bal hoe dan ook zijn nut bewijzen tijdens trainingen. ‘Linksvoetigen zullen de bal niet alleen beter aanvoelen, maar rechtsvoetigen zullen de bal ook kunnen gebruiken om hun linkervoet beter te ontwikkelen. In het hedendaagse voetbal is tweevoetigheid immers een bijzonder troef.’

Jong Sint-Gillis is de eerste club in Vlaanderen waar de bal wordt getest.